• Senior Cera Award
    erkenning voor levenswerk

breng je stem uit

Luc Leyssens

Onze passie drijft ons om een 'Digitaal vangnet' te bouwen voor mensen met een beperking

Als kind kreeg Luc een electronica experimenteerdoos, na zijn studies electriciteit gingen hij werken in de mijn. Snel schoolde hij zich bij in electronica en ICT. Luc is een techneut pur-sang. Na te werken in verschillende bedrijven realiseerde hij zijn jongensdroom en richtte hij het bedrijf Lucine op. Maar bovenal is Luc de man achter Z-apps, dat digitale toepassingen maakt voor kwetsbare jongeren. "Technologie kan jongeren met een beperking begeleiden op hun weg naar zelfredzaamheid, kan conflictmomenten minimaliseren en zelfs vermijden. Dat is waar we bij Z-apps rotsvast in geloven: technologie ten dienste van de mens. En niet omgekeerd."

Luc is zaakvoerder van Lucine BVBA

Bram Vanderborght

Robotica heeft de kracht om te antwoorden op maatschappelijke uitdagingen, maar enkel als we ook aandacht hebben voor ethische apecten.

Robotica heeft de kracht om maatschappelijke uitdagingen zoals verouderende bevolking en nood aan gezonder en beter werk aan te gaan en nieuwe economische markten te creëren. Er zijn echter ook ethische aspecten en Bram Vanderborght pleit voor een inclusieve robotagenda om technologie ten dienste te stellen van mens en maatschappij. Zijn onderzoek is hierop gericht, hij neemt regelmatig deel aan het publieke debat en organiseert/participeert in initiatieven voor wetenschapspopularisering voor jongeren, breed publiek en stakeholders.

Bram is Prof. Robotica VUB, onderzoeker Flanders Make en Mulitdisciplinair onderzoekscentrum Brubotics

Bart Grimonprez

Make it (happen). Je kunt meer dan je zelf denkt, maar je moet het proberen.

Bart was mede-initiator van het project dat later Design For (Every) One geworden is. Design For (Every) One is een project waarbij hulpmiddelen voor personen met een beperking bedacht én gemaakt worden, vertrekkend vanuit de mogelijkheden van de mensen zelf en bruikbare maaktechnieken. Alle technologieën en kennis worden opties om draagbare, functionele en vaak éénmalige producten te realiseren. Herstelbaarheid en hackability spelen hierin een belangrijke rol.

Bart is ingenieur, master in industrieel ontwerpen en staat in voor dienstverlening en expertise bij Howest Industrieel ProductOntwerpenimage polls