DIT IS DE LICHTING 2018!

Jong talent met engagement voor een zorgzame samenleving

Cera Award bekroont jongeren die een technisch project uitwerkten voor een socialprofitorganisatie


Op het evenement “The power of empathy makes robots not humans” werden vrijdag 5 oktober de jaarlijkse Cera Awards uitgereikt aan studenten die een technisch project deden voor een socialprofitorganisatie. De Cera Award jury wil de studenten erkennen voor hun creatieve, communicatieve en sociale vaardigheden en engagement. De jury was bijzonder verheugd over de mooie en diverse samenwerkingen tussen technologie en socialprofit en de sterke focus van de laureaten op hun eindgebruikers. Een overzicht van de bekroonde projecten en studenten.My musical drawing -
Voor ouders en begeleiders is het niet eenvoudig te weten wat er in het hoofd van kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis omgaat. Veel kinderen met ASS tekenen graag en zijn daar ook goed in. Het interdisciplinaire studententeam met Laura Timmermans, Lore De Valck, Lotte Coemans, Marnik De Bont, Lise Willemsens en Elien Vissers-Similon KU Leuven creëerde, in het kader van een Product Innovation Project, ‘My musical drawing’, een applicatie die het mogelijk maakt om een muziekstuk te componeren door te tekenen. Daarnaast peilt de applicatie ook naar de gemoedstoestand van het kind. De kinderen en begeleiders zitten te wachten op deze toepassing.

Lengocook -
Georges Grajchen, bachelor Toegepaste Informatica UCLL ontwikkelde samen met Autinet vzw uit Heusden-Zolder en jongeren met autisme Lengocook, een kookapplicatie die zelfstandig koken voor jongeren met autisme ondersteunt. Autinet noemde Georges en de samenwerking met UCLL een godsgeschenk. Georges werkte de applicatie helemaal af; ze is gratis beschikbaar in de appstore.

Make it your choice -
Kinderen met een zware vorm van een autismespectrumstoornis kunnen niet praten en ook niet met een computermuis of gewoon toetsenbord werken. Hierdoor ontstaan er vaak miscommunicaties. Het gedrag van deze doelgroep kan heel onvoorspelbaar en oncontroleerbaar zijn. Dorien Schoofs, Helen Vervaeck en Tine Weemaes masters Ingenieurswetenschappen VUB studenten ontwierpen en bouwden op vraag van Parhélie uit Ukkel een toestel waarmee de doelgroep door manuele handelingen met een computerscherm kan communiceren. Zo kunnen deze jongeren zelf kiezen welk liedje ze willen horen of naar welke maaltijd hun voorkeur uitgaat. Het toestel wordt dagelijks gebruikt in Parhélie. Bovendien zijn de plannen via instructables openbaar gemaakt voor andere ouders en begeleiders.

Beeldbellen -
Bijna een kwart van de zestigplussers ervaart een sterk sociaal isolement. Jolien Ulrick, bachelor Zorgtechnologie, Vives onderzocht in opdracht van en samen met Bond Moyson in dit project hoe vrijwilligers kunnen ingezet worden om sociaal contact ook digitaal aan te wakkeren tussen kwetsbare ouderen in de buurt. Jolien getuigde over hoe de positieve impact van het beeldbelproject op de deelnemers en vrijwilligers haar motiveerde.

Dementie door het oog van de slimme sensor -
Dementie is wereldwijd een steeds meer voorkomend ziektebeeld. Slimme sensoren kunnen ondersteunen om mensen langer thuis te laten wonen. Maar wordt de technologie geaccepteerd? En wat met legale aspecten en ethische vragen? - Lucie Van de Looverbosch, bachelor Zorgtechnologie Vives, ervaarde hoe belangrijk het is om met mensen te praten over de opportuniteiten en randvoorwaarden van zorgtechnologie.

Slim incontinentiemateriaal -
Wanneer en hoe vaak dient het incontinentiemateriaal in een woonzorgcentrum vervangen te worden? Talia Decremer, bachelor Zorgtechnologie Vives, onderzocht voor woonzorgcentrum Edouard Remy in Leuven hoe commercieel beschikbaar slim incontinentiemateriaal met geïntegreerde sensoren geïmplementeerd kan worden in het woonzorgcentrum. De jury was vol lof over Talia’s kritische houding, en sterke focus op het welzijn van de bewoners.  

Leading the blind by architecture -
De ingang van de demonstratiewoning van het UD Woonlabo uit Hasselt is slecht te vinden voor mensen met een visuele beperking, en bovendien, door de doorgang naar de achterliggende parking, ook niet veilig. Jonas Heeman, Maarten Ulrichts, Ruben Van Dessel, Thibault Van Tilt en Bram Vanwelde, bachelors Architectuur UHasselt en Natasha Guzik, bachelor Ergotherapie PXL gingen te rade bij mensen met een visuele beperking. Het UD Woonlabo is erg blij met het ontwerp dat voor verschillende doelgroepen de toegang toegankelijker en veiliger maakt. En de studenten gingen nog een stap verder. Ze ontwierpen ook een algemene module die bij onderbrekingen zoals wegenwerken. De Cera Award jury waardeerde het interdisciplinaire teamwerk.

Een tafel voor iedereen -
Aangenaam tafelen met vrienden of familie is voor met mensen in een elektrische rolstoel niet altijd evident. Anke Claes, Chloë Jaspers, Lien Akkermans, Niels Vangeneugden bachelors Interieurarchitectuur UHasselt wilden heel graag een oplossing vinden waardoor niemand zich “anders” hoeft te voelen. De interactie met de gebruikers dreef hen naar een beter, functioneler en betaalbaarder ontwerp.

Snoezelruimte Toverland -
In het gezinsactiviteitencentrum Het Balanske vzw uit Tielt-Winge kunnen ouders met een kind met een beperking een snoezelruimte afhuren voor een fijne gezinsactiviteit. De vraag hiernaar is zo groot dat Het Balanske nood had aan een extra snoezelruimte. Danique Krijn, Eva Neijens en Thomas Goossens bachelors Interieurarchitectuur UHasselt ontwierpen een wonderlijk mooie feeërieke snoezelruimte voor en op maat van gezinnen met een kind met een beperking. Het Balanske is bijzonder blij met het eindresultaat, de nieuwe snoezelruimte werd eind september feestelijk geopend.

Wandelparcours voor personen met dementie -
Woonzorgcentrum Toermalien uit Genk wil haar bewoners met dementie meer vrijheid geven en hen stimuleren om meer te bewegen. Wim Van Laer, bachelor Electronica-ICT, UCLL maakte samen met medestudenten een systeem voor een wandelparcours dat beide aspecten aanpakt. Door de persoon met dementie elektronisch te volgen, weten medewerkers of familie waar de bewoner zich binnen het woonzorgcentrum bevindt. Tegelijkertijd worden er op het wandeltraject ook fijne gepersonaliseerde ervaringen aangeboden: een filmpje, lievelingsmuziek of een foto van vroeger. Wim getuigde over verrukking van de bewoonster toen ze tijdens het testen foto’s van vroeger zag en hierover in gesprek ging met haar zoon.

Voice Assistant –
De hoge werkdruk in ziekenhuizen en zorg is regelmatig voorpaginanieuws. Een veelvoorkomende, maar minder kritische taak voor het verplegend personeel is antwoorden op terugkerende vragen van patiënten, zoals “Wat zijn de bezoekuren?” of “Welke onderzoeken heb ik vandaag?” Anouk Michiels en Bram Verstraeten, bachelors Industriële Ingenieurswetenschappen UHasselt onderzochten voor Ziekenhuis Oost-Limburg of een chatbot, een virtuele assistent, hierin kan ondersteunen. De studenten bevroegen zowel patiënten als zorgverleners. Op de vraag “waarom zou u een vraag stellen aan de chatbot?” was het meest voorkomende antwoord van patiënten: “Het verplegend personeel heeft het al druk genoeg.” Gewichtscontrolerende schoen voor revalidatie - Na een heup- of knieoperatie zijn goed uitgevoerde oefeningen essentieel voor een goed herstel. Lienne Paquay en Bjorn Kenis, masters Biomedische ingenieurstechnieken KU Leuven ontwikkelden in nauwe samenwerking met Imeldaziekenhuis uit Bonheiden een prototype van een gewichtscontrolerende schoen die patiënten feedback geeft over de uitgeoefende belasting op het geopereerde been om overbelasting te vermijden. Het Imeldaziekenhuis kijkt uit naar verder onderzoek en ontwikkeling.